DieHard Wolfers Forum Index DieHard Wolfers
A Wolfenstein 3d Fan Community


  Hosted by: MCS & Areyep.com - Designed by: BrotherTank

Original Yahoo Forum - Die Hard Archives

AReyeP HomepageAreyep Homepage DieHard Wolfenstein BunkerDieHard Wolfenstein Bunker Log inLog in RegisterRegister Banlist FAQFAQ Search ForumsSearch

  Username:    Password:      Remember me       

MP3 Support?
Page 1 of 1
DieHard Wolfers Forum Index -> DieHard Archives View Previous TopicRefresh this PageAdd Topic to your Browser FavoritesSearch ForumsPrint this TopicE-mail TopicGoto Page BottomView Next Topic
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.
Author Message
Guest




Last Visit:





PostPosted: Sat Oct 30, 2004 8:33 pm
   Subject: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Is it possible to do in Wolf3D? If so, does anyone have a tutorial on how to implement it? I'm trying to figure it out to add it to my Return to Castle Wolfenstein mod, based on old DOS Wolf3D source...
Zero X. Diamond
DieHard Guard
DieHard Guard


Joined: 22 Mar 2004
Last Visit: 29 Jun 2012

Topics: 25
Posts: 265
Location: The Planet of the Tiny Hut People
ussr.gif

PostPosted: Sat Oct 30, 2004 10:23 pm
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Wolf3D's music engine is, if I'm not mistaken, written mostly in ASM. So...

Short Answer: Forget it, not going to happen.

Long Answer: MAYBE possible, but highly unlikely that it's ever going to happen.

_________________
Hooray for vaporware!
Guest




Last Visit:





PostPosted: Sat Oct 30, 2004 11:03 pm
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Completely Impossible to do this mp3 for wolfenstein 3d Not Happy

you can ask Adam Biser about MP3....if he can tell you how to do with mp3, but I am not
sure he will able to do..... Wink
Guest




Last Visit:





PostPosted: Sun Oct 31, 2004 12:14 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Hey Adam! How do I force Wolf to accept MP3's? Very Happy
Haasboy
DieHard Officer
DieHard Officer


Joined: 23 Jul 2003
Last Visit: 04 Dec 2017

Topics: 58
Posts: 581
Location: South Africa, Johannesburg
southafrica.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 12:18 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Wolfenstein is still a long way from even being able to accept Mp3, wolf only accepts wav files, and only in a limited format.

_________________
Haasboy Engine - Currently under construction (To be used with future mods - F.A.D.E.D. - Mansion X - Rising Evil Series)
Guest




Last Visit:





PostPosted: Sun Oct 31, 2004 12:20 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Yeah. In fact, it'd probably be easier for me to use DirectSound in combination with NewWolf...
Adam Biser
Utility Developer
Utility Developer


Joined: 06 Jun 2003
Last Visit: 10 Dec 2017

Topics: 46
Posts: 2291
Location: USA
usa.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 1:00 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

My solution in 3 easy steps

1) Start WinAmp
2) Click Play
3) Run Wolf3D

Hope this helps Very Happy

Otherwise, nope no mp3s in wolf3d. Maybe in NewWolf.

_________________
Orb of Dilaaria now has a Facebook page
Star Wars: Bloodlines now has a Facebook page
Guest




Last Visit:





PostPosted: Sun Oct 31, 2004 5:37 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

well would it be possible for the music engine to accept .wav files?
ZuljinRaynor
DieHard Officer
DieHard Officer


Joined: 17 Jan 2004
Last Visit: 30 Apr 2011

Topics: 19
Posts: 559
Location: New Jersey, USA
usa.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 6:57 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

.wavs are only for Digi sounds, and thos must be in lower quality. Music is limited to IMFs, so all you could hope for it take make it accept midis. Yep... that would be a big step there. You'd probably need to get to MUS files first.

Edit: What do you mean by your first port? Is the mod for Wolf3d or RTCW?
Guest




Last Visit:





PostPosted: Sun Oct 31, 2004 8:30 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

No, based on Wolf3D source, the name is Return to Castle Wolfenstein.

EDIT: OK, How do I use MIDI's instead of IMF's?
Zero X. Diamond
DieHard Guard
DieHard Guard


Joined: 22 Mar 2004
Last Visit: 29 Jun 2012

Topics: 25
Posts: 265
Location: The Planet of the Tiny Hut People
ussr.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 10:51 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Like I said, music engine is ASM. Nobody's ever released a TC with MIDI music. Put two and two together, man! Nobody has a solution to give off the top of their head! Just give up your dreams of super complexity. Someone might do it someday, but until then, courage.

_________________
Hooray for vaporware!
andy3012
DieHard Guard
DieHard Guard


Joined: 02 Jul 2004
Last Visit: 15 Feb 2008

Topics: 29
Posts: 292
Location: England
uk.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 11:19 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

anybody nohow the wolf 3D music can be played on Win XP?
Adam Biser
Utility Developer
Utility Developer


Joined: 06 Jun 2003
Last Visit: 10 Dec 2017

Topics: 46
Posts: 2291
Location: USA
usa.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 11:50 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

@Zero X. Diamond: Noah's Ark 3D has MIDI support, so it's possible. We just haven't done it yet.

@andy3012: http://diehardwolfers.areyep.com/viewtopic.php?t=2121

_________________
Orb of Dilaaria now has a Facebook page
Star Wars: Bloodlines now has a Facebook page
Zero X. Diamond
DieHard Guard
DieHard Guard


Joined: 22 Mar 2004
Last Visit: 29 Jun 2012

Topics: 25
Posts: 265
Location: The Planet of the Tiny Hut People
ussr.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 12:38 pm
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Didn't say it was impossible, just said nobody had the answer off the top of their head.

_________________
Hooray for vaporware!
Adam Biser
Utility Developer
Utility Developer


Joined: 06 Jun 2003
Last Visit: 10 Dec 2017

Topics: 46
Posts: 2291
Location: USA
usa.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 9:00 pm
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Yeah, I know you didn't say it was impossible. I was just saying that it has been done and can be done, so hopefully someone will eventually figure out how it was done.

Maybe Noah 3D does something like Doom and have a MIDI to adlib sound converter chunk or something, but I don't remember seeing one in there anywhere. So maybe it was the real deal.

_________________
Orb of Dilaaria now has a Facebook page
Star Wars: Bloodlines now has a Facebook page
IanFranken
DieHard SS
DieHard SS


Joined: 26 May 2004
Last Visit: 15 May 2014

Topics: 27
Posts: 411
Location: Amerika
usa.gif

PostPosted: Sun Oct 31, 2004 11:31 pm
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Adam Biser wrote:

My solution in 3 easy steps

1) Start WinAmp
2) Click Play
3) Run Wolf3D

Hope this helps Very Happy


Some of the best "coding advice" I've ever read on here Laughing

-Ian

_________________
"All you people of earth are idiots! Stupid! Stupid!" - Plan 9 From Outer Space
Ringman
DieHard Wolfer
DieHard Wolfer


Joined: 31 Jul 2003
Last Visit: 14 Dec 2016

Topics: 54
Posts: 1165
Location: up my nose
usa.gif

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 7:41 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Hmm.. Maybe you could code something into wolf that would tell winamp to play a certain mp3 when a certain level is reached, or have a program in windows that recognizes when wolf reaches a certain level and will play a certain mp3.

_________________
One day I saw upon a stair a little man who wasn't there. He wasn't there again today. My gosh I'd wish he'd go away.
Chris
DieHard Wolfer
DieHard Wolfer


Joined: 11 Mar 2003
Last Visit: 30 Oct 2017

Topics: 55
Posts: 2115
Location: Canada
blank.gif

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 10:42 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Ringman wrote:
Hmm.. Maybe you could code something into wolf that would tell winamp to play a certain mp3 when a certain level is reached, or have a program in windows that recognizes when wolf reaches a certain level and will play a certain mp3.

I've always thought about that too. I think the best way would be to create an external file in wolf3d, something like an ini file, which gets written to as the level is passed (like the saved game or config files do). The mp3 program would have to constantly check the file as it's playing, or switch to another track when it knows the file has changed. I'd assume that this would require making a different version of winamp, like a basic windows based mp3 launcher.

The only thing that might be a problem is the timing, as when I play a set of mp3s in the background when playing wolf3d, it takes a few seconds to jump from one to another as one is finished; but that's probably just due to how it was programmed, I think as long as the check is part of the regular playing routine, it should work fine. Just some thoughts.
Adam Biser
Utility Developer
Utility Developer


Joined: 06 Jun 2003
Last Visit: 10 Dec 2017

Topics: 46
Posts: 2291
Location: USA
usa.gif

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 10:46 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

@IanFranken: Thanks, I try Very Happy

@Chris: I was just getting ready to say the same thing.
Does Winamp have a command line commands? If so, wolf3d could create a BAT file and run it.

_________________
Orb of Dilaaria now has a Facebook page
Star Wars: Bloodlines now has a Facebook page
Ringman
DieHard Wolfer
DieHard Wolfer


Joined: 31 Jul 2003
Last Visit: 14 Dec 2016

Topics: 54
Posts: 1165
Location: up my nose
usa.gif

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 11:20 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

If you guys figure this out that'd be great! I'd definitely like to utilize this for modding, of course then I'd have to supply large mp3s with the zip, but I guess I could come up with an optional audiot that has imfs if no one wanted to download.

I'm lost as to how a batch file would work since it would seem like it would have to update itself or something so it can recieve commands from wolf while its running. What?

_________________
One day I saw upon a stair a little man who wasn't there. He wasn't there again today. My gosh I'd wish he'd go away.
Adam Biser
Utility Developer
Utility Developer


Joined: 06 Jun 2003
Last Visit: 10 Dec 2017

Topics: 46
Posts: 2291
Location: USA
usa.gif

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 11:40 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

ie: Create a bat similar to:
C:\Program Files\Winamp\Winamp.exe -whatever it takes to play a file.

Then run the bat somehow.

_________________
Orb of Dilaaria now has a Facebook page
Star Wars: Bloodlines now has a Facebook page
Hair Machine
DieHard SS
DieHard SS


Joined: 24 Nov 2003
Last Visit: 08 Jul 2017

Topics: 8
Posts: 431
Location: editing my profile
uk.gif

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 1:21 pm
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Or you could write a totally new MP3 player (no need for any fancy options, just 'play') and distribute it with your game, so that you don't have to rely on using Winamp. I know someone who did exactly what's being discussed here with QBasic and a Visual Basic midi player he wrote. Something like that would be very cool... and very possible...

_________________
Rar rar fiddle di dee
Ringman
DieHard Wolfer
DieHard Wolfer


Joined: 31 Jul 2003
Last Visit: 14 Dec 2016

Topics: 54
Posts: 1165
Location: up my nose
usa.gif

PostPosted: Wed Nov 03, 2004 8:26 am
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

Wow. Please tell us who this "someone" is and would he be willing to share this information with us?

_________________
One day I saw upon a stair a little man who wasn't there. He wasn't there again today. My gosh I'd wish he'd go away.
KyleRTCW
DieHard Officer
DieHard Officer


Joined: 30 Jul 2003
Last Visit: 09 Nov 2017

Topics: 45
Posts: 510
Location: Ohio
usa.gif

PostPosted: Wed Nov 03, 2004 5:30 pm
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Next PostGoto Bottom of Posts

If you are looking to convert a wav to mp3 or mp3 to wav, google search it, there are TONS of converters out there.

_________________
Steam: http://steamcommunity.com/id/stormx312
Guest




Last Visit:





PostPosted: Fri Nov 05, 2004 8:14 pm
   Subject: Re: MP3 Support?
   [ IP : Logged ]
Reply with quote
Goto Top of PostsGoto Previous PostGoto Bottom of Posts

No, sorry. Now, I'm apparently looking for a way to force-feed Wolf MIDI's :$
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.This topic is locked: you cannot edit posts or make replies. Time synchronized with the forum server time
DieHard Wolfers Forum Index -> DieHard Archives View Previous TopicRefresh this PageAdd Topic to your Browser FavoritesSearch ForumsPrint this TopicE-mail TopicGoto Page TopView Next Topic
Page 1 of 1
Jump to:  

Related topics
 Topics   Replies   Views   Last Post 
No new posts 0049 "Don't Use" question...[Remove to Wolf3D Foru
Author: Thomas
0 1620 Wed Feb 15, 2006 12:27 pm
Thomas View latest post
No new posts DISCOVERY : Adding new walls without changing the source!
Author: Guest
5 253 Thu Nov 04, 2004 8:01 pm
Guest View latest post
No new posts [curious] VOXELS in Wolf3d
Author: ChiefRebelAngel
8 2897 Mon Oct 25, 2004 6:28 pm
JoeWolf View latest post
No new posts Covert the Entire Wolf3d
Author: Guest
8 331 Thu Jun 03, 2004 11:51 pm
Codetech84 View latest post
No new posts [Info] Running Wolf3d in an XP DosBox
Author: Chris
5 2680 Sun Nov 23, 2003 1:48 am
Chris View latest post
 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
   You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Copyright ©2003-2008 DieHard Wolfers
A Modified subBunker Theme by BrotherTank
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group